Cündioğlu: “İslam dünyasında düşünce 150 yıldır uykuda”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Eğitim Kültür Daire Başkanlığı, her ay düzenlemeyi planladığı söyleşi ve imza günlerine, dün akşam Dücane Cündioğlu ile start verdi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi`nde gerçekleştirilen söyleşiye katılanlar, konuşmadan büyük keyif aldı.

DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK
Yeni Şafak Gazetesi yazarlarından Cündioğlu söyleşide teori ile pratik felsefenin karşılaştırmasını yaptı. Karl Marks`ın “Filozoflar dünyayı anlamaya ve yorumlamaya çalışıyor. Oysa yapılması gereken dünyayı değiştirmektir” sözünü hatırlatan Cündioğlu, “Felsefi düşünceye göre iki türlü insan vardır. Biri tribünde oturur, diğeri sahadadır, eylem yapar. Tribünde oturan insan düşünebilir olayları izleyip yorum yapabilir. Sahadakiler ise düşünemez. Etrafında gelişen olayları tam olarak göremediği gibi oyunla meşgul olduğu için fikir de yürütemez” ifadelerini kullandı.

HERKES EYLEM YAPIYOR
Cündioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “İslam dünyasında 150 yıldır yazılan kitaplar, düşünülen konular hep sahada oynayan insanlar için. Gençlik hep sahada oynatmak için yönlendiriliyor. Bizde ise düşünenler hep sahada, eylem yapıyor. Düşünce 150 yıldır uykuya yatmış. Oysa insanın düşünmesi için bedeninin durması gerekir. Yani tribüne çıkmayan insanın düşünmesi imkansızdır.”

İLGİNÇ ÖRNEKLER
Tribünde oturanların daha çok teorik felsefenin konusuna dahil olan fizik, matematik ve metafizikle ilgilendiğini, sahadaki, pratik felsefecilerin ise hukuk, iletişim ve siyaset gibi, insan, toplum ve devlet idaresi ile ilgili konuları incelediğini kaydeden Cündioğlu, konuşmasında ilginç örnekler de verdi: “Kadınlar için ‘dır dır ediyorlar` derler. Aslında ‘dır dır etmek` çok yargıda bulunmaktan üretilmiştir”, “Aşkın gözü kördür` derler. Bu cümlenin aslı şöyledir: Aşığın gözü kördür. Yani maşuktan başkasını göremez. Körlük işte budur”, “Miskin kelimesi halk arasında çalışmayan, boş gezen, uyuşuk kişi anlamında kullanılıyor. Halbuki bu kelime, çalışamayacak derecede dermanı olmayan, bu nedenle oturan, bakıma muhtaç kişi demektir.”

KİTAPLARINI İMZALADI
Söyleşinin ardından Büyükşehir Belediyesi Eğitim Kültür Daire Başkanı Sait Karaçorlu, gazeteci-yazar Dücane Cündioğlu`na katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek verdi. Cündioğlu daha sonra SDKM holünde kurulan Gelenek Yayınevi standında kitaplarını imzaladı.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!