İZGAZ´dan çok önemli bir çalışma

Afet dönemlerinde gaz akışını kesmeye imkan tanıyan sistem uygulamaya konuluyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZGAZ, telsiz aracılığıyla doğalgaz vanalarının kontrolünü sağlayan “Çift Emniyetli Haberleşme Sistemi”`ni hayata geçiriyor. Bu sistem sayesinde olası doğal afetlerde iletişim sorunu da yaşanmayacak, gaz akışı anında kesilebilecek.

TELSİZ SAYESİNDE MERKEZE
Doğalgaz dağıtımının bilgisayar üzerinde gözlenmesi ve kumanda edilebilmesini sağlayan SCADA sistemine, bir yenilik daha eklendi. İZGAZ ekiplerinin kısa bir süre sonra uygulamaya başlayacağı “Çift Emniyetli Haberleşme Sistemi” sayesinde, teknik veriler telsiz iletişimiyle sahalardan merkeze taşınabilecek. Proje üzerinde 1 yıldır çalışan İZGAZ SCADA birimi, Fransa`dan gelen SIS Merkez Yazılım Uzmanı Poxay Khou ve Saha Cihazları Uzmanı Alain Minier ile birlikte Türkiye`de ilk kez uygulanacak olan sistemi hayata geçirecek.

“VANALARI KONTROL EDECEĞİZ”
Sistemle ilgili bilgi veren SCADA ve Kalibrasyon Şefi Mevlüt Gökçe, bir hafta içinde hayata geçirmeyi hedefledikleri sistem sayesinde İZGAZ`da kesintisiz bilgi akışını sağlayacaklarını söyledi. Gökçe, “Marmara depreminde telefon hatları iptal olmuş, ancak telsizle iletişim sağlanmıştı. Bu nedenle İZGAZ olarak bu sistemi uygulamaya karar verdik. Artık herhangi bir afette elektrik veya telefonların kesilmesi durumunda bu sistemden yararlanacak ve telsizle iletişim sağlayarak doğalgaz hatlarındaki vanaları kontrol edeceğiz” dedi.

SCADA SİSTEMİ?
İZGAZ`da uygulanan SCADA sistemi, doğalgaz şebekesi üzerinde bulunan dağıtım regülatörleri, ana istasyonlar ve vanaları ana merkezden kontrol etme imkanı veriyor. 24 saat aralıksız gözetleme yapılan sistemle, tüketimle ilgili veri tabanı oluşturuluyor ve bu bağlamda İZGAZ Müşteri Hizmetleri biriminin daha hızlı çalışmasına da yardımcı olunuyor. Ayrıca vana odalarında yaşanabilecek herhangi bir tehlike anında sistem, doğalgaz vanalarını uzaktan kumandayla kapatılabiliyor. SCADA sistemi, işletmenin ileriye dönük yapacağı planlarda büyük rahatlık sağlıyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!