Büyükşehir geleceğin sanatçılarını yetiştiriyor
Büyükşehir Güzel Sanatlar ve Geleneksel Sanatlar Bölümlerinin yılsonu öğrenci sergisindeki Filistin duyarlılığı sanatseverleri derinden etkiledi
Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Güzel Sanatlar ve Geleneksel Sanatlar Bölümlerinin yılsonu öğrenci sergisi düzenlenen törenle açıldı. Bölüm öğrencilerinin eserlerinin yer aldığı sergi, sanatseverlerden tam not aldı. Sergideki Filistin duyarlılığı ise gözlerden kaçmadı. Minyatür sanatında verilen ve Gazze’de çocuk olmanın acısını anlatan tablo görenleri derinden etkiledi.
BAŞKAN VEKİLİ ABİŞ SERGİYE KATILDI
SEKA Sanat İhtisas Merkezi’nde gerçekleştirilen ve toplam 230 eserin yer aldığı sergi açılışına Büyüşehir Belediye Başkan Vekili Berna Abiş’in yanı sıra eğitmenler, veliler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Sergide Geleneksel Sanatlar Bölümü’nün; Yetişkin ve Çocuk Ebru, Hat, Tezhip, Minyatür ve Kat-ı sanatlarındaki eserleri yer aldı. Güzel Sanatlar Bölümü ise; Yetişkin, Çocuk Resim ile Seramik ve Çini branşlarında verilen eserleri sanatseverlerin beğenisine sundu. Sergi, 30 Haziran Pazar gününe kadar SEKA Sanat İhtisas Merkezi’nde izlenebilinecek.
İYİ Kİ SANAT VE SANATÇILAR VAR
Konuklara yönelik bir konuşma yapan Başkan Vekili Abiş, sözlerine 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde Güzel Sanatlar ve Geleneksel Sanatlar Bölümü öğrencilerinin yıl sonu sergisinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Sanat, hepimizin bildiği gibi, hayatımızı anlamlandıran, güzelleştiren ve hayatımıza naiflik katan bir unsurdur” diyen Başkan Vekili Abiş, “Hiç ayırt etmeksizin şiir, edebiyat, tezhip, minyatür; tüm sanat dalları aslında ruhumuzun şifası, gıdasıdır. Sanattan ayrı bir toplum düşündüğümüzde, genel bir çerçeve çizecek olursak, taş, beton, toprak düşünüyorsunuz; bizleri ve günümüzü renklendiren kısım, sanatın dahil edildiği kısım oluyor. O yüzden de diyoruz ki; iyi ki sanat var, iyi ki sanatkarlarımız var” dedi.
GELECEĞİN SANATÇILARI YETİŞİYOR
Büyükşehir Belediye Konservatuvarı’nda eğitim alan öğrencilerin geleceğin sanatkarları olacağını kaydeden Başkan Vekili Abiş, “Bu sergide emeği olan tüm öğrencilerimizi ve yetişmelerinde katkısı olan öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Başarılarının daim olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Güzel Sanatlar ve Geleneksel Sanatlar Bölümlerinin eğitmenleri de öğrencilerinin son derece başarılı bir eğitim dönemi geçirdiğini kaydetti. Eğitmenler, ortaya çıkan eserlerin yetenek ve disiplinle anlam kazandığına dikkat çekerek, öğrencilerini başarılarından dolayı tebrik etti. Abiş, bölüm eğitmenlerine çiçek vererek, emekleri için teşekkür etti.
MEZUNLARA BAŞAR DİLEĞİ
Öte yandan Büyükşehir Belediye Konservatuvarının bu yılki eğitim-öğretim döneminde Güzel Sanatlar Bölümü’nden 23, Geleneksel Sanatlar Bölümü’nden ise 16 öğrenci eğitimlerini tamamlayarak mezun olmaya hak kazandı. Abiş mezun öğrencileri kutlayarak, bundan sonraki sanat hayatlarında başarılar diledi.
ESERLERİ TEK TEK İNCELEDİLER
Konuşmaların ardından, eğitmenler ve öğrencilerle birlikte sergi açılışı gerçekleştirildi. Sergideki tüm eserleri tek tek inceleyen Başkan Vekili Abi ile beraberindekiler, eserlerdeki başarı nedeniyle eğitmen ve öğrencileri kutladı.
BİR ESER VAR Kİ GÖRENLERİ DERİNDEN ETKİLEDİ
Sergideki bir eser ise izleyenleri derinden etkiledi. Minyatür sanatında verilen eser, Gazze’de günlerdir yaşanan insanlık dramında çocuk olmanın zorluğuna ve acısına dikkat çekti. Gazze’de kız kardeşini ve evini kaybeden 7 yaşındaki Kerim’i konu olan minyatürde; yanmış kibritler hayatta kalma mücadelesini, yanmamış kibritler ise bu acımasız katliamda hayatlarını kaybeden çocukları temsil etti. Bilindiği gibi Gazze’deki soykırıma dünyanın her köşesindeki duyarlı sanatçılardan tepki yağıyor. Sanatçılar tepkilerini eserleriyle ortaya koyuyor. Aynı hassasiyetin Büyükşehir Belediye Konservatuvarında eğitim alan geleceğin sanatçıları tarafından gösterilmesi sergiyi izleyenler tarafından takdirle karşılandı.
SERGİLERİN TEMALARI
Geleneksel Sanatlar Bölümü Yıl Sonu Öğrenci Sergisi’nde ağırlıklı olarak Anadolu Medeniyetleri ve Türk İslam Kültürü teması üzerinde duruldu. Sergide ebru sanatıyla yapılan iki Kudüs çalışması yer aldı. Güzel Sanatlar Bölümü ise eserlerinde doğa ve insan temasını işledi. Çinilerde ağırlık olarak 16. Yüzyıl İznik teması gözlerden kaçmadı. Seramik branşı ise büyük oranda Anadolu Medeniyetleri ve Selçuklu temasını taşıdı. Minyatür sanatındaki serbest çalışmaları bazı esinlenmeler takip ederken, Osmanlı klasik çağı ve 17.18. yüzyıl batılılaşma etkisindeki buketler sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
İLGİLİ
HİZMET
Konservatuar
Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı özel yetenek sınavı ile alınan öğrencilere akademik temel sanat eğitimi veren bir eğitim merkezidir
Kocaeli’nin kültür – sanat hayatına kaliteli ve özgün projeleriyle hizmet eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan Konservatuvar, akademik bir sanat eğitimi anlayışıyla 7 bölüm 29 branş ve 8 koro ile vatandaşlarımıza, yarı zamanlı eğitim- öğretim sistemi ile hizmet vermektedir. Bu sanat eğitimi anlayışında Müzik, Geleneksel Sanatlar, Güzel Sanatlar ve Bale dallarında eğitim verilmektedir.
Başvuru için yaş aralığı 5-55 arasıdır.
Her yıl Ağustos ayının 2. haftası www.kocaeli.bel.tr adresinden online başvuru yapılır. Başvuru yaptıktan sonra sistem adaya sınav gün, saat ve yerini verir. Sınavlar Eylül ayının ilk hafta sonu gerçekleşir.
Konservatuvar - Leyla Atakakan Kültür Merkezi - Fuar İçi
Geleneksel ve Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi - Seka Park Bilim Merkezi yanı
Süleyman Demirel Kültür Merkezi Bale Salonu - Yahya Kaptan
Konservatuvar Leyla Atakan Kültür Merkezi, Seka Park Geleneksel Sanatlar ve Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi ile Süleyman Demirel Kültür Merkezi eğitim merkezlerimize toplu taşıma olarak otobüs ve tramvay ile ulaşılabilir.
- Konservatuvar sınavları başvuru ve sınavları ne zaman?
Başvurular her yıl Ağustos ayının 2. Haftası ( 10 gün süre ile online olarak alınır)
Sınavlar Eylül ayının ilk haftasonu ( 2 gün devam eder)
- Herkes her branşa başvurabilir ve eğitim alabilir mi?
Hayır. Her branşın kendi içinde bir yaş aralığı vardır. Buna uygun olmak temel şarttır. Örneğin Piyano: 7-8, Bale 5-7, Bağlama 10-30, K.Gitar 9-13 gibi.
- Sınavına gireceğimiz branşın enstrümanını çalmamız gerekiyor mu?
Hayır. Müzik bölümleri sadece duyum sınavı içermektedir.
0262 322 18 74