Ormanya, 1 yılda 5 milyon ziyaretçiyi ağırladı
2024 yılında yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken Ormanya, 5 milyon 725 bin 714 ziyaretçiyi ağırladı
Kamp alanları, doğa yürüyüş parkurları, yaban hayatı gözlem alanları ve doğal güzellikleriyle Büyükşehir’in titizlikle koruyup geliştirdiği Ormanya, 2024 yılında 5 milyon 725 bin 714 ziyaretçiyi ağırladı.
“ORMANIN SESİ” ZİYARETÇİLERİN FAVORİSİ OLDU
Doğal güzellikleri, zengin biyoçeşitliliği ve ziyaretçilerine sunduğu eşsiz deneyimlerle Ormanya, sadece Kocaeli’nin değil, Türkiye’nin gözbebeği haline geldi. Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olma özelliği taşıyan Ormanya’nın en dikkat çeken alanlarından biri olan “Ormanın Sesi” bölümü, 2024 yılında ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yer oldu. Doğanın büyüleyici seslerini deneyimleme imkânı sunan bu özel bölüm, ziyaretçilere hem sakinleştirici hem de etkileyici bir atmosfer sundu. Ağaçların rüzgârla dansı ve kuş cıvıltılarıyla adeta bir doğa senfonisi yaşatan “Ormanın Sesi”, her yaştan doğaseverin unutulmaz anılar biriktirdiği bir alan olarak öne çıktı.
GEYİK ÜRETİM ALANINDA REKOR ARTIŞ GÖRÜLDÜ
Ormanya’daki yaban yaşam alanında koruma ve rehabilitasyon çalışmaları 2024 yılında da etkisini gösterdi. Karaca, ceylan, kızıl geyik ve alageyik popülasyonlarında yüzde 20’ye varan artış kaydedildi. Bu yıl dünyaya gelen 43 yeni yavru, Ormanya’nın yaban yaşam çeşitliliğine katkıda bulundu. Koruma alanlarının genişletilmesi ve doğal ortamların iyileştirilmesi yaban hayatının gelişimini destekleyen önemli faktörler arasında yer aldı. Kızıl geyiklerde 17, karacalarda 3, alageyiklerde 11 ve ceylanlarda 12 doğumla birlikte Yaban Yaşam Alanı toplamda 189 yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor.
DOĞA TURİZMİNİN MERKEZİ HALİNE GELDİ
Modern kamp olanakları, güvenli ortamı ve doğal güzellikleriyle Ormanya, uluslararası düzeyde de tanınırlığını artırmaya devam ediyor. Bu kapsamda karavan kampı ziyaretçileri, orman içinde eşsiz bir deneyim yaşarken, yürüyüş parkurlarından ve doğa gözlem alanlarından da faydalanarak unutulmaz bir tatil geçirdi. Ormanya, doğa tutkunlarına sunduğu bu özel deneyimle 2024 yılında Almanya, Bulgaristan, Amerika, Güney Kore, Fransa, İsviçre ve İngiltere gibi ülkelerden toplamda 744’ü turist olmak üzere 6 bin 665 kamp severi ağırladı.
YIL BOYUNCA ÇOCUKLAR DOĞAYI KEŞFETTİ
7-14 yaş arasındaki çocukların sekiz farklı programla doğayı keşfetmelerine olanak sağlayan “Orman Okulu” çocuklara doğayı tanıma, orman ekosistemini anlama ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları kazandırma konularında eğitimler sundu. “Doğa Kâşifleri”, “Orman Sanat Atölyesi”, “Çevre Dedektifleri”, “Çalışkan Çiftçiler”, “Doğanın Şefleri”, “Doğada Yaşam Atölyesi”, “Yaban Hekimleri” ve “Ahşap Oyma Atölyesi” eğitimi ile birlikte toplamda 5 bin 876 çocuğa doğa eğitimi verildi.
BİR YILDA 2055 HAYVAN TEDAVİ EDİLDİ
Öte yandan Kocaeli’ndeki büyük bir eksikliği kapatan Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Ormanya bünyesinde çalışmalarına devam ediyor. Yaban hayvanlarına yönelik çalışmaları ile sık sık gündeme gelen merkez, geçtiğimiz yılda birçok zorlu ameliyatı ve tedaviyi başarıyla tamamladı. Yıl boyunca karaca, kızıl geyik, çakal, porsuk, ayı, tilki, kurt gibi bin 215 hayvanın tedavi edildiği merkezde; doğan, şahin, baykuş, ebabil ve ibibik gibi 840 yaban kuşu da doğaya salındı.
ORMANYA ADINI DUYURMAYA DEVAM EDECEK
Sadece doğal güzellikleri değil gerçekleştirdiği öncü projeleriyle de adını sıkça duyuran Ormanya Doğa Koruma ve Araştırma Merkezi çalışmaları kapsamında 2024 yılında önemli adımlar atıldı. Merkez, Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi, Kuş Halkalama İstasyonu, Yarasalarla Biyo Mücadele, Göçmen Kuşları İzleme ve Sulak Alan Biyoçeşitliliği gibi hayata geçirdiği yenilikçi projelerle hem doğal yaşamı koruma hem de topluma çevre bilinci kazandırma konularında öncü bir rol üstlenmeye devam edecek.
KIZIL GEYİKLER SAMANLI DAĞLARI’NA SALINDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğinde Ormanya Kızıl Geyik Üretim Alanı’nda üretilen 10 kızıl geyik, 2024 yılında Samanlı Dağlarına salındı. 2025 yılında da devam etmesi planlanan proje sonunda toplam 40 kızıl geyik Kocaeli’nin farklı bölümlerine salınacak.
İLGİLİ
HİZMET
Ormanya
2.000.000 m2 alana kurulu Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nı Türkiye’nin en önemli doğal turizm destinasyonlarından birine dönüştürdük.
Ormanya içerisindeki bölümler:
● Çocuk Hayvan Çiftliği
● Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi
● Yaban Yaşam Alanı
● Kamp Alanı
● Mesire Alanı
● Doğa Parkurları
● Botanik Yol
● Ormanköy
● Doğa Okulu
● Böcek Oteli
● Kuş Gözlem Alanı
● Orman Kütüphanesi
● Ormanın Sesi
● Sportif Olta Balıkçılığı
● Düşkün Leylekler Evi
● Pelikan Adası
● Engelli Kuşlar Barınağı
Ormanya pazartesi günleri kapalıdır. Pazartesi gününe denk gelen resmi tatillerde ziyarete açıktır. Parkın kapanış saatleri, gün uzunluğu, değişen hava koşulları ve hayvanların doğal günışığı davranışları düşünülerek yaz, kış, bahar ve geçiş dönemlerinde değiştirilmektedir.
Haziran-Temmuz-Ağustos
09:00
20:00
Ekim-Kasım-Mart-Nisan
09:00
18:00
Aralık-Ocak-Şubat
09:00
17:00
Eylül-Mayıs
09:00
19:00
Kamp alanı 23 karavan ve 30 çadır kapasitesine sahiptir. Kamp alanı karavan bölümünde elektrik, su, duş, wc, atık su döküm ve bulaşık yıkama alanı gibi ihtiyaç duyulan temel hizmetler mevcuttur. Elektrik hariç tüm hizmetler çadır alanında da mevcuttur. Çadır alanında ayrıca telefon sarj üniteleri bulunmaktadır.
Kimler faydalanabilir?
18 yaş üstü herkes konaklayabilir. Alanımızı kullanan çiftlerin evli olması gerekmektedir. Çocukların sorumluluğu ebeveynlerin sorumluluğundadır.
Nasıl başvurulur?
Ücretsiz alan olduğu için başvuru ve rezervasyon sistemi yoktur. Gelmeden önce 0262 331 66 11 numaralı hattımızı arayarak alan ile alakalı doluluk oranını öğrenebilirsiniz.
Nasıl gidilir?
Konaklayacak olan misafirlerimizin Ormanya Doğal Yaşam Alanına kendi imkânları ile gelmeleri gerekmektedir.
Kaç gün konaklanabilir?
Kamp alanına giriş tarihinden itibaren kalma süresi en az 1 en fazla 3 gece 4 gündür. Tekrar konaklamak istediğinizde kaldığınız tarihten itibaren 30 gün geçmesi gerekmektedir.
KAMP ALANI KURALLARI
1. Tüm misafirlerimiz giriş ve çıkışlarda danışmaya bilgi vermelidir. Giriş kartları çıkışta danışmaya teslim edilmelidir.
2. Kamp alanına en geç giriş saati 23.00, en geç çıkış saati ise 12.00’dır. Kesin sessizlik saatleri 23.00 - 08.00 arasındadır.
3. Kamp alanına giriş tarihinden itibaren kalma süresi en az 1, en fazla 3 gece 4 gündür. Alan günübirlik kullanıma kapalıdır. Tekrar konaklamak istediğiniz taktirde en son kaldığınız tarihten itibaren 30 gün geçmesi gerekmektedir.
4. Ateş yakılarak yapılan; mangal, soba, semaver ve diğer tüm açık ateşler yasaktır.
5. Kamp alanında alkol vb. sarhoş edici maddeler kullanmak yasaktır.
6. Kamp alanına ateşli silahlar ile girilmesi ve alan içerisinde kullanılması kesinlikle yasaktır.
7. Genel ahlak kurallarına uymayan, etrafına rahatsızlık verecek davranışlarda bulunan ve kavga eden kişiler kamp alanından uzaklaştırılacaktır.
8. Kamp alanına; motokaravan, çekme karavan ve araç üstü çadır haricinde hiçbir araç alınmamaktadır.
9. Karavanların ruhsata işli olmaması halinde araç kamp alanına alınmayacaktır.
10. Çadırların içinde elektrikli - gazlı ısıtıcı yakılmasına ve çadır alanında elektrikli aletler kullanımına izin verilmemektedir.
11. Kamp alanına gelen çiftlerin evlilik cüzdanı sorulmaktadır. Aksi takdirde konaklamalarına izin verilmemektedir.
12. Evcil hayvanlarınızın başı boş bırakılması yasaktır. Hayvanların vereceği zararlardan hayvan sahipleri sorumludur.
13. Çocuklar ebeveynlerinin sorumluğundadır. Duş ve tuvalet kullanan çocuklara bir yetişkin eşlik etmelidir.
14. Kampçıların kamp alanından herhangi bir sebepten ötürü çadır ve karavanını bırakıp çıkmalarına veya karavanı ile gün içinde çıkıp gelmelerine izin verilmemektedir.
15. Kamp ve diğer yaşam alanlarında bulunan demirbaş eşyalara zarar vermeden özenle kullanılması ve korunmasına dikkat edilmelidir.
16. Kamp alanında; atık su, çöp veya çevre kirliliğine neden olabilecek, bitkilere zarar verecek davranışlar uygun bulunmamaktadır.
17. 18 yaş altı bireylerin tek başına kamp yapması yasaktır.
18. Lütfen karavanınızın, aracınızın ve aksesuarlarınızın yeterince emniyetli olduğundan emin olun. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kaybolan veya çalınan eşyalardan ve herhangi bir kişinin maruz kaldığı zararlardan dolayı sorumluluk kabul etmez.
19. Tüm misafirlerimiz kendilerine tahsis edilen numaralı alanda kamp yapmalıdır.
20. Kamp alanımızda rezervasyon sistemi bulunmamaktadır.
Uzuntarla Mahallesi 309. Sokak No:99 Kartepe/Kocaeli
0262 331 66 11
Ziyaretçilerin Ormanya mobil uygulaması ile Ormanya'yı keşfederken ihtiyaç duyacakları bilgilere hızlı erişimini sağlamakla beraber güvenli ve keyifli vakit geçirmelerini sağlıyor. Engelsiz arayüz, Canlıları Keşfet, Doğa Okulu ve Ormanya Macerası mobil oyunu gibi ana başlıklarla beraber Ormanya hakkında bir çok bilgiye ulaşılabilir.
Ücretsiz olan ve aynı zamanda yürüyüş rotalarını da görebileceğiniz uygulamayı aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.