Ormanya’da üretilen Kızıl Geyikler doğaya salınacak

Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı Ormanya’da üretilen Kızıl Geyikler, belirli aralıklarla Samanlı dağlarındaki doğal yaşam alanlarına bırakılacak

Ormanya’da üretilen Kızıl Geyikler doğaya salınacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İstanbul 1.Bölge Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi” kapsamında, Ormanya’da üretilen Kızıl Geyikler, Samanlı Dağlarındaki doğal yaşam alanlarına yerleştirilecek. Ormanya Doğal Yaşam Parkı Geyik Üretim Alanı’nda üretilen Kızıl Geyiklerin popülasyonun azaldığı habitatlara bırakılarak; doğada sayılarının artması, ekosistemin dengesinin korunması ve yerel biyoçeşitliliği artırmak hedefleniyor. 3 yıl boyunca sürmesi planlanan proje kapsamında belli aralıklarla Kızıl Geyikler doğaya salınacak.

ORMANYA’DA 6 YILDA 126 KIZIL GEYİK ÜRETİLDİ         

Ormanya Doğal Yaşam Parkı Geyik Üretim Alanında üretilen kızıl geyiklerden 40 adedi, Samanlı Dağları Kartepe bölgesinde bulunan doğal yaşam alanına salınacak. Samanlı Dağları’nın önemli birer değeri olan Kızıl Geyiklerin korunması ve popülasyonlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yürütülen bu çalışmalar, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin gelişmesine katkı sunacak. Ormanya’da geride kalan 6 yılda 126 adet Kızıl Geyik dünyaya geldi.

GPS İLE UYDUDAN TAKİP EDİLECEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında ilk etapta 10 Kızıl Geyiğin salınacağı projede, ilerleyen zamanlarda ortaklaşa yürütülen çalışmalarla bu sayının 40’a tamamlanması hedefleniyor. Projede salınacak Kızıl Geyikler, Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda 5 ayrı alandan uygun yöntemlerle alınarak, tüm sağlık kontrolleri yapılıyor. Tüm geyiklere çip ve küpe uygulamalarının gerçekleştirildiği hazırlık sürecinde bazı bireylere GPS takipli tasma takılarak hareketleri anlık olarak izlenecek. Bu verilerle geyiklerin doğal yaşam alanındaki mevsim ve hava şartlarına göre lokasyonları tespit edilecek. Popülasyon dinamikleri, beslenme alışkanlıkları ve yaşam alanları daha yakından incelenecek.

SAHA GÖZLEMİ VE FOTOKAPAN

Samanlı dağlarına salınan Kızıl Geyikler, fotokapanlar ve saha gözlem çalışmalarıyla sahada izlenecek. Kızıl Geyiklerin doğaya uyum süreçleri ve davranışlarını takip etmek amacıyla bölgeye yerleştirilen fotokapanlar sayesinde, türün doğal ortamındaki hareketleri görsel video ve fotoğraf olarak kayıt altına alınacak.

 

KIZIL GEYİKLER EKOSİSTEMDE ÖNEMLİ ROLE SAHİP

Nesli azalma eğiliminde olan türler arasında yer alan Kızıl Geyikler, ekosistem sağlığını korumada kritik bir rol üstleniyor. Bitki örtüsünü dengede tutarak ormanların sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor ve bitkilerin tohumlarını yayarak tohum dağıtımı gerçekleştiriyor. Ayrıca Kızıl Geyikler, ekosistemlerin sağlığını izlemek için önemli bir gösterge tür olarak kabul ediliyor; bu nedenle, popülasyonlarındaki değişiklikler, habitatlarının genel durumu hakkında değerli bilgiler sunuyor.

BÖLGENİN TURİZM POTANSİYELİNİ ARTIRACAK

Proje, sadece biyoçeşitliliği korumakla kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki ekoturizm potansiyelini de güçlendirecek. Kocaeli Büyükşehir Doğa Turizmi Parkurlarının 560 km’lik bölümünün yer aldığı bölgede foto safari ve yaban hayatı gözlem turları düzenlenerek, turistlere doğal yaşamı yakından gözlemleme fırsatı sunulacak. Kızıl Geyiklerin varlığı, doğaseverler için yeni bir turizm çekim noktası oluşturacak.

 

BÜYÜKŞEHİR ÇEVRE VE DOĞA KORUMADA ÖNCÜ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu projelere verdiği destekle sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamaya devam ediyor. İzmit Körfezi Dip Çamur Temizliği, Deniz ve Dereleri Balıklandırma Projesi, Şehir Geneli Ağaçlandırma Projesi ve Millet Bahçeleri gibi doğal kaynakların korunması ve ekosistemlerin iyileştirilmesi amacıyla yürütülen bu projeler, hem kentsel yaşam kalitesini artırıyor hem de çevre bilincini yaygınlaştırıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin çevreye duyarlı bu girişimleri, yeşil bir gelecek için önemli bir örnek teşkil ediyor.

İLGİLİ
HİZMET

Ormanya

2.000.000 m2 alana kurulu Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nı Türkiye’nin en önemli doğal turizm destinasyonlarından birine dönüştürdük.

Ormanya

Ormanya içerisindeki bölümler:

●      Çocuk Hayvan Çiftliği

●      Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi

●      Yaban Yaşam Alanı

●      Kamp Alanı

●      Mesire Alanı

●      Doğa Parkurları

●      Botanik Yol

●      Ormanköy

●      Doğa Okulu

●      Böcek Oteli

●      Kuş Gözlem Alanı

●      Orman Kütüphanesi

●      Ormanın Sesi

●      Sportif Olta Balıkçılığı

●      Düşkün Leylekler Evi

●      Pelikan Adası

●      Engelli Kuşlar Barınağı

Haziran-Temmuz-Ağustos 09:00 20:00
Ekim-Kasım-Mart-Nisan 09:00 18:00
Aralık-Ocak-Şubat 09:00 17:00
Eylül-Mayıs 09:00 19:00

 

Ormanya pazartesi günleri kapalıdır. Pazartesi gününe denk gelen resmi tatillerde ziyarete açıktır. Parkın kapanış saatleri, gün uzunluğu, değişen hava koşulları ve hayvanların doğal günışığı davranışları düşünülerek yaz, kış, bahar ve geçiş dönemlerinde değiştirilmektedir.

Kamp alanı 23 karavan ve 30 çadır kapasitesine sahiptir. Kamp alanı karavan bölümünde elektrik, su, duş, wc, atık su döküm ve bulaşık yıkama alanı gibi ihtiyaç duyulan temel hizmetler mevcuttur. Elektrik hariç tüm hizmetler çadır alanında da mevcuttur. Çadır alanında ayrıca telefon sarj üniteleri bulunmaktadır.

 

Kimler faydalanabilir?

18 yaş üstü herkes konaklayabilir. Alanımızı kullanan çiftlerin evli olması gerekmektedir. Çocukların sorumluluğu ebeveynlerin sorumluluğundadır.

 

Nasıl başvurulur?

Ücretsiz alan olduğu için başvuru ve rezervasyon sistemi yoktur. Gelmeden önce 0262 331 66 11 numaralı hattımızı arayarak alan ile alakalı doluluk oranını öğrenebilirsiniz.

 

Nasıl gidilir?

Konaklayacak olan misafirlerimizin Ormanya Doğal Yaşam Alanına kendi imkânları ile gelmeleri gerekmektedir.

 

Kaç gün konaklanabilir? 

Kamp alanına giriş tarihinden itibaren kalma süresi en az 1 en fazla 3 gece 4 gündür. Tekrar konaklamak istediğinizde kaldığınız tarihten itibaren 30 gün geçmesi gerekmektedir.

 

KAMP ALANI KURALLARI

1. Tüm misafirlerimiz giriş ve çıkışlarda danışmaya bilgi vermelidir. Giriş kartları çıkışta danışmaya teslim edilmelidir.

2. Kamp alanına en geç giriş saati 23.00, en geç çıkış saati ise 12.00’dır. Kesin sessizlik saatleri 23.00 - 08.00 arasındadır.

3. Kamp alanına giriş tarihinden itibaren kalma süresi en az 1, en fazla 3 gece 4 gündür. Alan günübirlik kullanıma kapalıdır. Tekrar konaklamak istediğiniz taktirde en son kaldığınız tarihten itibaren 30 gün geçmesi gerekmektedir.

4. Ateş yakılarak yapılan; mangal, soba, semaver ve diğer tüm açık ateşler yasaktır.

5. Kamp alanında alkol vb. sarhoş edici maddeler kullanmak yasaktır.

6. Kamp alanına ateşli silahlar ile girilmesi ve alan içerisinde kullanılması kesinlikle yasaktır.

7. Genel ahlak kurallarına uymayan, etrafına rahatsızlık verecek davranışlarda bulunan ve kavga eden kişiler kamp alanından uzaklaştırılacaktır.

8. Kamp alanına; motokaravan, çekme karavan ve araç üstü çadır haricinde hiçbir araç alınmamaktadır.

9. Karavanların ruhsata işli olmaması halinde araç kamp alanına alınmayacaktır.

10. Çadırların içinde elektrikli - gazlı ısıtıcı yakılmasına ve çadır alanında elektrikli aletler kullanımına izin verilmemektedir.

11. Kamp alanına gelen çiftlerin evlilik cüzdanı sorulmaktadır. Aksi takdirde konaklamalarına izin verilmemektedir.

12. Evcil hayvanlarınızın başı boş bırakılması yasaktır. Hayvanların vereceği zararlardan hayvan sahipleri sorumludur.

13. Çocuklar ebeveynlerinin sorumluğundadır. Duş ve tuvalet kullanan çocuklara bir yetişkin eşlik etmelidir.

14. Kampçıların kamp alanından herhangi bir sebepten ötürü çadır ve karavanını bırakıp çıkmalarına veya karavanı ile gün içinde çıkıp gelmelerine izin verilmemektedir.

15. Kamp ve diğer yaşam alanlarında bulunan demirbaş eşyalara zarar vermeden özenle kullanılması ve korunmasına dikkat edilmelidir.

16. Kamp alanında; atık su, çöp veya çevre kirliliğine neden olabilecek, bitkilere zarar verecek davranışlar uygun bulunmamaktadır.

17. 18 yaş altı bireylerin tek başına kamp yapması yasaktır.

18. Lütfen karavanınızın, aracınızın ve aksesuarlarınızın yeterince emniyetli olduğundan emin olun. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kaybolan veya çalınan eşyalardan ve herhangi bir kişinin maruz kaldığı zararlardan dolayı sorumluluk kabul etmez.

19. Tüm misafirlerimiz kendilerine tahsis edilen numaralı alanda kamp yapmalıdır.

20. Kamp alanımızda rezervasyon sistemi bulunmamaktadır.

Uzuntarla Mahallesi 309. Sokak No:99 Kartepe/Kocaeli

 0262 331 66 11

Ziyaretçilerin Ormanya mobil uygulaması ile Ormanya'yı keşfederken ihtiyaç duyacakları bilgilere hızlı erişimini sağlamakla beraber güvenli ve keyifli vakit geçirmelerini sağlıyor. Engelsiz arayüz, Canlıları Keşfet, Doğa Okulu ve Ormanya Macerası mobil oyunu gibi ana başlıklarla beraber Ormanya hakkında bir çok bilgiye ulaşılabilir.

Ücretsiz olan ve aynı zamanda yürüyüş rotalarını da görebileceğiniz uygulamayı aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

 

Bu içerik 17-09-2024 13:51'da eklendi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!