Geniş Ailem Yaşlı Destek Programı
Geniş Ailem projesiyle Kocaeli’ de ikamet eden 65 yaş üstü veya engelli olup, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yardımcı kimsesi olmayan bireylere sunulan hizmetler bütünüdür.
Geniş Ailem Projesiyle;
- Vatandaşın sunulan hizmetlerden, gerek evinde gerek yaşam alanında gerekse de ihtiyaç duyduğu hizmetin sunulduğu yerde faydalanabilmesi,
- Bireylerin psikolojik, sosyal ve fiziksel olarak iyilik hallerini destekleyici hizmetler sunarak kapsayıcı çalışmalar yürütülmesi,
- Yaşlı bireylerin, ihtiyaçları doğrultusunda özgür seçimle diledikleri hizmetlere ulaşmalarını sağlayıp hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Yapılan sosyal inceleme sonucunda sosyal destek sistemi yetersiz olduğu tespit edilen 65 yaş üstü veya engelli olan bireyler faydalanabilir.
Vatandaşı yakın çevresinden ihbar edilerek, muhtar ve STK’lar tarafından, resmi yazışmalardan, 153 üzerinden başvuru yapabilmektedir.
Verilen hizmetler;
- Hastaneye gidiş-dönüş,
- Doktor randevusu,
- Resmi kurumlarla olan bağlantısı,
- Barınma ihtiyacı,
- Ev temizliği ihtiyacı,
- Alışveriş,
- İlaç,
- Sıcak yemek,
- Fatura ödeme,
- Maaş çekme gibi bireylerin temel ihtiyaçlarında refakat ve ulaşım hizmeti sunulmaktadır.
- Başvuruların değerlendirilmesi; sosyal inceleme sonrasında hazırlanan rapor doğrultusunda değerlendirme kurulu tarafından yapılmaktadır. Kocaeli de ikamet eden 65 yaş üstü dışa bağımlı konularda yardımcı kimsesi olmayan, sosyal destek sistemi yetersiz olan vatandaşları kapsamaktadır.
Başvuruların Sonuçlanması
- Değerlendirme Kurulu tarafından alınan kararlar bireylerin telefon ile iletişim yoluyla bildirilmektedir.
Esaslar
- Hedef kitlenin yaşam koşullarını iyileştirmek, boş zamanlarını değerlendirmek, sosyal, psikolojik ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olmak.
- Kendi ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektikleri konular ile günlük yaşam faaliyetlerine destek sağlamak, ilgilerine göre faaliyet grupları kurarak sosyal faaliyetler ve aktiviteler düzenleyerek kişinin yaşam kalitesini artırmak.
- Kişilerin fiziksel ve psikolojik iyilik halini, sosyal işlevselliğini ve aynı zamanda ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda yaşam koşullarını iyileştirmek.
- Aile danışmanlığı çalışması yapılarak aile bütünlüğüne ilişkin girişimlerde bulunmak ve aile bireylerini hizmete dolaylı olarak dâhil etmek.
- Bireyin toplumsal işlev ve rollerini yerine getirebilmek, toplumsal koşulları iyileştirerek bireyin gelişmesine olanak sağlayacak biçimde değiştirmek ve geliştirmek.
Başvurunuz Neden Reddedilir?
- Sosyal desteği mevcut olması,
- Çelişkili veya eksik beyanda bulunulması,
- Ekonomik gelirin yeterli olması durumunda reddedilir.