PROBES (Probiyotik Ürün Gel. ve Bes. Danış. Prog.)
Probiyotik Ürün Geliştirme ve Beslenme Danışmanlığı Programı, Kocaeli’de ikamet eden Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı bulunan kişilere uygun beslenme alışkanlığı sağlanması için yürütülen bir projedir.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen saha çalışması ile otizm tanılı bireyler tespit edilmektedir.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ortaklığı ile yürütülecek proje kapsamında probiyotik ürünler proje kapsamına dâhil edilen otizmli çocuk ve ailelerine ücretsiz bir şekilde temin edilmektedir.
ÇÖZGER veya Engelli Kurul raporunda otizm tanısı bulunan kişiler faydalanabilir.
Otizm tanılı çocukların ebeveynleri tarafından 153 çağrı merkezi üzerine bildirim bırakarak veya Sağlık ve Sosyal Hizmetler daire başkalığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğüne gelerek yüz yüze başvuru yapabilmektedir.
Otizmli çocukların aileleri başvurunun diğer aşaması için Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğüne önceden oluşturulan randevuya istinaden gelerek ilgili personel tarafından ailelerle ön değerlendirme yaparak klinik bilgi formu doldurulur.
Ailelerin randevuya gelirken çocukların/bireylerin ÇÖZGER raporu veya Engelli Sağlık Kurul raporlarını yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi akademisyenleri tarafından çocukların klinik formları incelenerek Probes kapsamında Probiyotik Ürün verilip verilemeyeceğine karar verilir.
Başvuruların sonuçlanması
Listeler toplu bir şekilde ilgili hocalarımıza iletilir. Sonuçlar tarafımıza ulaşıldıktan sonra aileler için toplu eğitim planlanır ve akademisyenlerin katılımıyla probiyotik ürün ve dikkat edilmesi gereken önemli hususlar hakkında ailelere bilgi verilir. Bu eğitim sonunda ailelere probiyotik ürünler temin edilir.
Esaslar
Otizmli bireyler için uygun beslenme alışkanlığının sağlanması
Otizm tanılı birey bulunan ailelerde sağlıklı beslenme konusunda etkili beslenme kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması
Tüketimi sağlanan probiyotik ürünün etkilerinin ölçülerek değerlendirme ve arşivlenme faaliyetlerinin yapılması
Başvurunuz neden reddedilir?
Reddedilme sebepleri çocuktan çocuğa farklılık gösterebilmektedir. Bunun için belli bir kriter bulunmamaktadır. Akademisyenlerin klinik bilgi formunu inceleyerek uygun görmediği aileler tarafımıza bildirilir. Neden uygun görülmediği ailelere açıklanır.