Başkana Güney Kore´de büyük ilgi

Başkan Karaosmanoğlu´nun Ulsan´daki temasları faydalı geçti

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Güney Kore`deki temaslarını tamamlayarak ilimize döndü. 6 gün boyunca kardeş şehir Ulsan`da önemli incelemelerde bulunan başkan Karaosmanoğlu, Uzakdoğu`nun bu gizemli ülkesinde büyük ilgi gördü. Koreli dostlarımız, ziyaret edilen her tesisle ilgili detaylı brifing verdi, yakın ve sıcak ilgi gösterdi.

HEYETLE BİRLİKTE
Güney Kore`nin Ulsan Şehri`nde düzenlenecek olan 86. Ulusal Spor Festivali`ne katılmak üzere bu ülkeye giden Başkan Karaosmanoğlu`na, Dış İlişkiler ve AR-GE`den Sorumlu Başkan Danışmanı Erkan Ayan, Fen İşleri Daire Başkanı Tahir Akman, İmar Daire Başkanı Gökmen Mengüç ve Emlak İstimlak Daire Başkanı Yalçın Özon da eşlik etti.

ULSAN BELEDİYE BAŞKANI İLE
Başkan Karaosmanoğlu`nun Ulsan`daki ilk durağı, Ulsan Büyükşehir Belediyesi oldu. Karaosmanoğlu burada belediye başkanı Pak Maeng Woo ile bir araya geldi. Oldukça samimi görüşmelerin yapıldığı, sıcak görüntülerin ortaya çıktığı ziyaretin ardından Başkan Karaosmanoğlu kürsüye çıkarak iki ülke arasındaki yakınlıktan bahsetti. Kore savaşı ile Türkiye ve Güney Kore arasındaki dostluğun kan kardeşliğine dönüştüğünü söyleyen Karaosmanoğlu, akrabalarından bazı isimlerin de Kore gazisi olduğunu, bu nedenle Güney Kore`ye kişisel bir yakınlık duyduğunu kaydetti.

KOCAELİ`NDE ULSAN KÜLTÜR MERKEZİ
Başkan Karaosmanoğlu, iki ülke ve şehir arasındaki ilişkilerin daha da artması, tanıtım çalışmalarının daha da yaygınlaştırılması için iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Karaosmanoğlu bu amaçla Ulsan`da Kocaeli Kültür Merkezi, Kocaeli`nde de Ulsan Kültür Merkezi kurulması için çalışma yapacaklarını vurguladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi heyeti akşam saatlerinde ise Ulsan Belediyesi`nin kardeş belediyeler için düzenlediği resepsiyona katıldı. Başkan Karaosmanoğlu burada yaptığı konuşmada ise yine Kore savaşı ile 2002 yılında Güney bu ülkede düzenlenen Dünya Şampiyonası`na değindi. Dünyada savaşların değil, diyalog, hoşgörü ve sporun egemen olmasını isteyen Karaosmanoğlu, Kore savaşının bu konuda en büyük tecrübelerden birini oluşturduğunu ifade etti.

 


3 İÇMESUYU, 1 BARAJ, 1 ÇÖP TESİSİ
Başkan Karaosmanoğlu`nun temasları ertesi gün Ulsan İçmesuyu ve Kanalizasyon tesisleri ile devam etti. Önce Ulsan şehrinin içme suyunu temin eden 3 tesisi gezen Karaosmanoğlu, Ulsan`ın su ve kanalizasyon genel müdüründen bilgi aldı. Genel Müdür Noh Maing-taik, Kocaeli heyetine detaylı bir brifing verdikten sonra tesislerin işleyişini yerinde anlattı. Ardından bir baraj ile çöp yakma ve değerlendirme tesisi gezildi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 3. LİMANI
Kocaeli heyeti bir sonraki gün, Ulsan Trafik Koordinasyon Merkezi`ni ziyaret etti. Burada merkezin tüm şehir trafiğini yönlendirdiği, merkez açıldıktan sonra trafikle ilgili şikayetlerin yüzde 43 oranında azaldığı anlatıldı. Başkan Karaosmanoğlu tamamen elektronik ortamda yürütülen çalışmalardan oldukça etkilendi.
Kocaeli heyeti daha sonra Ulsan Liman Başkanlığı`na konuk oldu. Dünyanın en büyük 3. limanı özelliğini elinde bulunduran, Güney Kore ihracatının üçte birinin gerçekleştirildiği, ayrıca çok sayıda ve büyük gemilerin inşa edildiği Ulsan Limanı`nı gemi ile baştan sona gezen heyet, limandaki kontrolün nasıl sağlandığını, gemi deşarjlarıyla ilgili sıkıntıların nasıl bertaraf edildiğini öğrenme imkanı buldu.

HYUNDAİ ZİYARETİ
Türkiye`deki tüm araçlarını Kocaeli Alikahya`daki fabrikasında üreten Hyundai`ın ana üssü de gezilen yerler arasındaydı. Fabrika genel müdüründen bilgi alan heyet, akşam saatlerinde de 86. Ulusal Spor Festivali`nin açılış törenine katıldı. “Güney Kore`nin olimpiyatları” olarak adlandırılan, her yıl bir büyükşehir belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen olimpiyatların açılış töreni, dünya olimpiyatlarını aratmadı. Açılışı büyük bir ilgiyle izleyen heyet, daha sonra Ulsan`ın önemli iş adamları ile büyükşehir belediye başkanlarının hazır bulunduğu resepsiyona katıldı.

KORE`DE TÜRK ŞEHİTLİĞİ
Pakistan depremi ve Ramazan hakkında Güney Kore`nin SBS televizyonu ile röportaj yapan, yerel gazetelerde temaslara ilişkin haberleri yayımlanan Başkan Karaosmanoğlu`nun bu ülkede en çok etkilendiği yer, BM Pusan Kore Şehitliği oldu. 1951-54 yılları arasında gerçekleşen, 16 devletten toplam 2 bin 300 askerin hayatını kaybettiği Kore savaşında, 462 Türk askeri de şehit olmuştu. Büyükşehir heyeti, Türk askerlerinin kabirlerine çiçek bıraktıktan sonra bir süre dua etti.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!