Yabancı eğitmenlere KO-MEK’ten kültür servisi

Yabancı eğitmenler KO-MEK sayesinde Ebru ve Hat sanatı ile tanıştı

Yabancı eğitmenlere KO-MEK’ten kültür servisi

Erasmus Programı kapsamında Kocaeli’nde bulunan yabancı eğitmenler, KO-MEK sayesinde Türk El Sanatlarının en değerli mücevherlerinden olan Ebru ve Hat ile tanıştı. Her iki sanat hakkında detaylı bilgi alan yabancı öğretmenler, uygulamalı olarak ebru yapmayı da ihmal etmedi. 

20 YABANCI EĞİTMEN
KO-MEK, Erasmus Propjesi kapsamında İsveç, İtalya, Romanya, Portekiz, Polonya ve Slovakya’dan Kocaeli’ne gelen 20 yabancı öğretmene ebru sanatını uygulamalı olarak öğretti.

RENKLERİN SUDA DANSI
Şehit Polis Volkan Sabaz İlköğretim Okulu’na gelen yabancı eğitmenlere burada KO-MEK El Sanatları Usta öğreticileri tarafından ebru ve hat sanatı tanıtıldı. Usta öğreticiler, Ebru sanatının, renklerin suda dansı olarak nitelendiğini anlatarak, “Ebru sanatının varlığı yüzyıllar öncesi dayanmaktadır. Özel olarak hazırlanmış su üzerine, fırça darbeleri ve yardımcı aletlerle yapılan desenlerin kağıt üzerine aktarılma işlemdir” bilgisini verdi. Yabancı eğitmenler ise özellikle renklerin suda dansı anlamını taşıyan ebru betimlemesini çok beğendiklerini belirterek bu sanatı öğrenmek istediklerini aktardı. 

TEKNEDE OLUŞAN ŞEKİLLER
Konuk eğitmenler daha sonra tekne başına geçerek usta öğreticilerin gözetiminde ebru uygulaması yaptı. Kitreli suya boyaları aktaran yabancı eğitmenler, kıl fırçalar yardımıyla boyaların birbirine karışmasını sağladı. Tekne üzerinde oluşan şekillerin tamamlanması ile de son aşamaya gelindi. 

ORTAYA ÇIKAN ESERE HAYRAN KALDILAR
Ebru kağıdını suya kapatan yabancı öğretmenler, verilen talimatlar ışığında ve dikkatli bir şekilde sudan kağıdı çekti. Kağıda çıkan desenler karşısında hayranlıklarını gizlemeyen konuklar eserleri ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. 

HAT SANATINI TANIDILAR
Öte yandan ziyaret sırasında, ebru gibi yine KO-MEK’te yaşatılan Hat sanatı hakkında da bilgi sunuldu. Osmanlıdan günümüze kadar gelen ve usta çırak ilişkisiyle gelişen, sanatın güzel yazı yazma ustalığı olduğu kaydedilerek, detaylı bilgi verildi. 


 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!