YAŞAYAN MÜZELER

ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, paha biçilemez tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. 1873-1910 yılları arasında inşa edilen tarihi gar binaları kompleksine ait tamir atölyesi, su deposu, lojman binası ve iki adet Tekel deposunun birleştirilmesiyle oluşturulan teşhir salonunu gezenler, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi eserleri arasında zamanda yolculuk yapıyorlar. Alman Mimar Otto Ritter’in imzasını taşıyan bina, 2007 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor.

KASR-I HÜMAYUN

Saat Kulesi’nin yanındaki Kültür Tepesi’nde bulunan Kasr-ı Hümayun, bir diğer adıyla Av Köşkü, 19. yüzyılda, Osmanlı Sultanı Abdülaziz tarafından hassa mimarı Garabet Amira Balyan’a yaptırılmıştır. Mimarisinde neoklasik, barok ve klasik Osmanlı sanatı üslup özellikleri göze çarpar. İki katlı barok üslupla yapılmış köşkün cephesi mermer sütunlarla çevrilidir.

İçeride yeterince aydınlatma sağlamak amacıyla ince, uzun ve yuvarlak formda düzenlenen kemerli pencereleri, mermer işçiliği ve tavan süslemeleri göz kamaştırıcı güzelliktedir. Kasr-ı Hümayun’un bir özelliği de Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk’ün yerli ve yabancı gazetecilere düzenlediği basın toplantısına ev sahipliği yapmasıdır.

ATATÜRK VE REDİF MÜZESİ

İzmit Mutasarrıfı Hasan Paşa tarafından Sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876 ) Kasr-ı Hümayun ile birlikte yaptırılmıştır. İkinci ampir üslubunda, yarı kâgir kışla tipi bir yapıdır.

Osmanlı’nın son döneminde İzmit’teki Redif subayları için yapılmış Redif Dairesi’nin kalem işi bezemeleri dikkat çekicidir. Yapı 1999 depremine kadar askeri mahkeme olarak kullanılmış, onarım gördükten sonra müze olarak ziyarete açılmıştır.

OSMAN HAMDİ BEY MÜZESİ

Meşhur Türk müzecisi ve ressamı Osman Hamdi Bey (1842-1910) tarafından Gebze-Eskihisar köyünde, 1884 yılında yaptırılan köşk, resimhane, kayıkhane ve müştemilattan oluşuyor. Planları Osman Hamdi Bey tarafından çizilen ve Fransız mimarisi özellikleri taşıyan köşkün yapı malzemelerinin birçoğu yurt dışından getirilmiştir. Osman Hamdi Bey’in, giriş katta bulunan ahşap kapıların tablalarına yaptığı çiçek resimleri, tabloları kadar değerlidir.

26 yıl boyunca yaz aylarını köşkte geçiren Osman Hamdi Bey, en ünlü eserlerini yine burada resmetmiştir.

TCG GAYRET MÜZE GEMİSİ

TCG Gayret ismiyle 20 yılı aşkın süre pek çok önemli görevi başarıyla yerine getiren gemi, 1995 yılında hizmet dışına ayrılır. “Müze-Gemi Projesi” kapsamında Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Donanma Komutanlığı’nın girişimleri ile modern müzecilik anlayışına göre dekore edilen gemi, 1997 yılında TCG Gayret Müzesi olarak İzmit sahilinde ziyarete açılmıştır.

TCG HIZIR REİS MÜZE GEMİSİ

2. Dünya Savaşı sonrası 30 yıl süreyle ABD Deniz Kuvvetleri’nde görev yapan USS Gudgeon denizaltısı, 1983’de TCG Hızırreis adını alarak Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilir. Türk sancağıyla 21 yıl hizmet veren ve 2004 yılında emekli edilen TCG Hızırreis, 29 Ekim 2004’ten bu yana İzmit sahilinde sergileniyor.

YARHİSAR MÜZE GEMİSİ

1964 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk Deniz Kuvvetleri için inşa edilen Yarhisar, Türk sancağı ile tam kırk yıl “Keşif-Karakol” gemisi olarak görev yapar. 2005 yılında hizmet dışı kalan Yarhisar, Türkiye’nin ilk karaya yerleştirilmiş su üstü savaş gemisi müzesi olarak hizmet vermeye başlar.

Orijinal hali korunan gemide; yaşam alanları, cephanelikler, cihaz, teçhizat, fotoğraf ve objelerle, Osmanlı ve Türk denizciliğinin geçmişten günümüze gelişimi gözler önüne seriliyor.

SEKA KAĞIT MÜZESİ

Kaç “adam olacak çocuk”un defteri, kaç gazetenin sayfası olmuştur… Ne mektuplar yazılmıştır kim bilir, ne şiirler karalanmıştır o kağıtlara… SEKA Kâğıt Müzesi, Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesinin bir parçası olarak Kocaeli’nin medar-ı iftiharlarından. Müze, Türkiye’de kâğıt üretimi dendiğinde akla gelen en önemli kurum olan SEKA’ya ve tüm “Sekalılara” adanmıştır.

Çalışanların bir zamanlar alın teri döktükleri mekanlarda, hatıralarına ve geçmişe yolculuk yapılan müzede, her yönüyle kâğıt, kâğıdın tarihi ve üretim süreçleri anlatılıyor. Ziyaretçileri, Mehmed Ali Kâğıtçı’nın idealist düşlerinden SEKA fabrikasının hikâyesine uzanan bir tarih yolculuğu bekliyor.

İZMİT DEPREM MÜZESİ

BASIN MÜZESİ

Türkiye’nin 5 basın müzesinden biri olan Kocaeli Basın Müzesi, Türk basın tarihine adını altın harflerle yazdıran duayen isimlerin eserlerine ev sahipliği yapıyor. İzmit’teki müzede ayrıca yerel gazetelerin eski sayıları, eski fotoğraf makineleri, matbaada kullanılan çeşitli aletler, eski daktilolar sergileniyor.

TARİHİ GAR BİNASI

Alman Mimar Otto Ritter tarafından çizilen ve 1873-1910 tarihleri arasında 21 dönüm alana inşa edilen Gar, Kocaeli’nin şehir hafızasında önemli yere sahip.

Atatürk ve birçok önemli devlet adamının karşılama törenlerine tanıklık eden tarihi Gar, 2006 yılında restore edilmiştir. Garın bir kısmı Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun himayesindedir, bir kısmı ise müzedir.

 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!